PAMETNI NAKUP


Spoznajte nekaj tehnik, ki vam bodo pomagale izkoristiti celoten potencial Zapestnice čustev. 

S spodnjimi tehnikami lahko sebi in svojim otrokom pomagate razumeti čustva, se jih naučiti okrepiti ali umiriti ter se nanje ustrezno odzivati. Nekatere so čisto preproste, za nekatere si morate vzeti nekaj več časa, prav vse pa so izjemno koristne za krepitev čustvene inteligence.Poišči veselje
Poišči pet predmetov v svoji okolici, ki ti sprožijo čustvo veselja, in jih povej na glas. Zapri oči in v misli prikliči vseh pet predmetov.

Zakaj te imam rad/-a
Naštej tri osebe, ki jih imaš rad/-a in povej, kaj imaš rad/-a pri njih.

Dan je lep
Pomisli na današnji dan in poišči tri lepe trenutke. Napiši jih na list papirja ali jih nariši.

Varen prostor
Zamisli si prostor, v katerem si srečen/-na, zadovoljen/-na, pomirjen/-a. Čim bolj natančno opiši ali nariši ta prostor (vprašanja za pomoč: ali gre za zunanji ali notranji prostor, katere barve je, kateri predmeti so v tem prostoru, katere barve so predmeti, kako veliki so, kakšno je vreme zunaj …).

Skrinjica pohval sebi
Vsak dan na list papirja napiši aktivnost, ki si jo naredil dobro, in jo shrani v »skrinjico pohval«.

Ponosen/-na sem na …
Na list papirja zapiši tri svoje lastnosti, na katere si ponosen/-na.

Hvaležen/-na sem
Zapiši na list, za katerega človeka v svojem življenju
si hvaležen/-na; za kateri prostor si hvaležen/-na; za katero izkušnjo si hvaležen/-na; za katero napako si hvaležen/-na.Nariši čustvo
Ugotovi, katero čustvo čutiš, in ga nariši, kot ga vidiš prav zdaj.

Oceni moč čustva
Oceni od 1 (zelo šibko) do 10 (zelo močno), kako intenzivno je čustvo, ki ga čutiš. Nastavi merilnik časa in eno minuto zdrži s tem čustvom. Globoko vdihni in izdihni. Ponovno oceni intenzivnost čustva na lestvici od 1 do 10.

Strgaj list
Na list papirja opiši situacijo, ki je sprožila tvoje čustvo (na kaj si jezen; česa te je strah; na koga si ljubosumen in zakaj; kaj te žalosti). Ko vse zapišeš na list, ga razcefraj na čim manjše koščke in vrzi v smeti.

Izberi obliko
Izberi si svojo najljubšo obliko (npr. krog, trikotnik, kvadrat itn.). Ozri se okrog sebe in začni naštevati vse predmete, ki jih vidiš, ki so v obliki tvoje izbrane oblike.

Stisni pesti
Močno stisni pesti na obeh rokah. Ozri se okrog sebe in začni naštevati predmete, ki jih vidiš. Za vsak predmet, ki ga našteješ, razpri en prst iz pesti. Ko boš naštel 10 predmetov, bodo tvoje dlani razprte.

Napni vse mišice
Napni vse mišice telesa (noge, zadnjica, trebuh, roke, hrbet, vrat, obraz) in zadrži napetost ter preštej do 10. Potem počasi sproščaj vse mišice telesa, dokler tvoje telo ne bo čisto sproščeno. Ponovi vajo.

Dihajmo sede
Udobno se usedi ter globoko in počasi vdihuj zrak skozi nos in štej v mislih 1, 2, 3, 4. Nato zadrži sapo in štej v mislih 1, 2, 3, 4. Počasi izdihuj zrak skozi usta in štej v mislih 1, 2, 3, 4. Zadrži prazna pljuča in štej v mislih 1, 2, 3, 4. Ponovi vajo. S štetjem ti lahko pomagajo starši ali prijatelj, tako da štejejo na glas. Vajo nujno delaj sede.

 

Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.