PAMETNI NAKUP




Domač humus

SESTAVINE
1 velika pločevinka kuhane čičerike (250 g)
1 žlica tahinija
4 žlice olivnega olja
4 žlice vode
2 stroka česna
1 limona
1 ščepec soli
kajenski poper (neobvezno)

Čičeriko splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite. Česen olupite, limono pa ožemite. V mešalnik dajte čičeriko, česen, limonin sok, tahini, vodo in dobro zmiksajte. Dodajte olje in še enkrat zmiksajte. Humus prenesite na krožnik in pokapajte z olivnim oljem. Humus lahko uporabite kot pomako ali namaz za sendviče. Recept je pripravila Alja Poharc, @brunchqueen.



Pečen melancan in korenček z jogurtovo omako

SESTAVINE
1 melancan (rezine)
2 korenčka (po dolgem)
1 žlica harisse
1 žlička mlete kumine
1/2 žličke cimeta
1 žlička koriandra v prahu
1 žlička tamarind paste
1 žlička čilija v kosmičih
1 žlica javorjevega sirupa
sok in lupinica 1/2 pomaranče
2 žlici olivnega olja
sol

Vse sestavine za marinado zmešajte in prelijte preko zelenjave. Pečite na žaru dokler ne dobi lepo barvo – cca 10–15 min na vsaki strani. Za jogurtovo omako potrebujete pol skodelice rastlinskega jogurta (nesladkanega) in četrt skodelice tahinija ali arašidovega masla. Premešajte, po želji dodajte limono, sol, česen, vodo za redčenje. Postrezite tako, da date najprej na krožnik jogurtovo omako nato pa pečeno zelenjavo, po želji dodajte še pinjole in zelišča. Recept je pripravila Alja Poharc, @brunchqueen.



Domači veganski falafeli

SESTAVINE
250 g suhe čičerike (namočite čez noč, ne kuhajte!)
1 manjša čebula
3–4 stroki česna
1 pest peteršilja
1 pest koriandra (ali dodatno peteršilj)
1 žlička mlete kumine
1 žlička mletega koriandra
1/2 žličke pecilnega praška
1 žlica moke (ali več po potrebi)
sol, poper po okusu
olje za peko ali cvrtje

Namočeno čičeriko odcedite. Vse sestavine (razen olja) dajte v multipraktik in zmeljite v zrnato maso – ne sme biti čisto gladka. Oblikujte majhne kroglice ali ploščice. Če je masa preveč mokra, dodajte še malo moke. Pečite na žar plošči, v ponvi z malo olja ali specite v pečici (180 °C, 25–30 min, enkrat obrnite). Postrezite s tahinijevo omako, humusom ali jogurtovo pomako. Recept je pripravila Alja Poharc, @brunchqueen.



Domači pita kruh

SESTAVINE
500 g bele moke (ali pol-pol)
7 g suhega kvasa (1 vrečka)
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
2 žlici olivnega olja
300 ml tople vode

Kvas zmešajte z malo tople vode in sladkorjem – pustite 10 min, da se speni. Moko zmešajte s soljo, dodajte olje, kvas in vodo. Zgnetite mehko testo (po potrebi dodajte moko). Pokrijte in pustite vzhajati 1 uro. Razdelite na 8–10 kroglic in vsako razvaljajte v majhen krog (cca 0,5 cm debelo). Specite v zelo vroči ponvi brez olja – 1–2 min na vsaki strani (ko se napihne, je to to!). Lahko pečete tudi v pečici (250 °C, 5–6 min na vroči plošči ali kamnu). Recept je pripravila Alja Poharc, @brunchqueen.



Veganski browniji

SESTAVINE
210 g temne čokolade (stopljene)
130 g moke
200 g sladkorja
30 g kakava v prahu
ščepec soli
1 žlička pecilnega praška
90 ml rastlinskega olja
230 ml ovsenega mleka
100 g nasekljane temne čokolade

Najprej stopite temno čokolado v mikrovalovki. Zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte olje in mleko, premešajte. Vmešajte stopljeno čokolado in na koncu še koščke čokolade. Vlijte v pekač in pecite 25 min na 180 °C. Pustite, da se ohladi – to je ključno! Na koncu lahko dodate še jagode in vegansko smetano. Recept je pripravila Alja Poharc, @brunchqueen.



Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.