Brezglutenske kroglice iz jajčevcev
SESTAVINE
- 800 g jajčevcev
- 120 g brezglutenskega prepečenca
- 120 g sira Parmigiano Reggiano DOP
- srednje veliko jajce
- strok česna
- črni poper po okusu
- sol po okusu
- svež peteršilj po okusu
- olje za cvrtje
Jajčevce operite in jih položite na pekač, obložen s peki papirjem. Pecite jih v predhodno ogreti statični pečici na 200 °C približno eno uro, dokler se povsem ne zmehčajo. Po peki jih ohladite, nato odstranite lupino in pecelj. Pečeno meso jajčevcev dajte v cedilo in ga rahlo pretlačite z vilicami, da izcedite odvečno tekočino. Nato ga prestavite v večjo skledo. Dodajte jajce in sesekljan strok česna. Prepečenec skupaj s parmezanom zmeljite v mešalniku v fino zmes. Dodajte jo v skledo z jajčevci. Začinite s soljo in poprom ter dodajte drobno sesekljan peteršilj. Z rokami dobro premešajte, da dobite enotno maso. Iz mase oblikujte majhne kroglice v velikosti oreha. Vsako povaljajte v drobno zdrobljenem prepečencu (ali drugi brezglutenski panadi po izbiri). V globoki ponvi segrejte olje na približno 170 °C (uporabite kuhinjski termometer za natančnost). Kroglice cvrite 2–3 minute, dokler niso zlato rjave in hrustljave. Ocvrte kroglice odcedite na papirnatih brisačah, da vpijejo odvečno olje. Nasvet: kot pomaka se dobro prileže kisla smetana z dodanim poprom in s soljo.