Čokoladni tart z jagodami
SESTAVINE
- 350 g čokoladnih piškotov
- 80 g masla
- 2 žlici sladke smetane
- 200 g zmrznjenih jagod
- 150 g želirnega sladkorja
- sok polovice limone
- 300 g sladke smetane
- 450 g temne čokolade
- jagode in čokoladna dekoracija
- groba sol
Piškote zdrobimo v fin prah ter jih prelijemo s stopljenim maslom in z dvema žlicama sladke smetane. Stresemo v pekač (premera 23 cm) ter dobro pritisnemo ob straneh in na dnu, da dobimo trdne »stene«. V ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija pečemo 10 minut, da se okvir strdi. Ohladimo. Jagode, sladkor in limonin sok vlijemo v kozico ter kuhamo 15 minut, da dobimo marmelado. Malce jo ohladimo in nadevamo na piškotno dno. Postavimo v hladilnik, da se ohladi. Čokolado nasekljamo na drobne delce in jo prelijemo z vročo smetano. Pokrijemo s plastično folijo in počakamo 5 minut. Nato vzamemo spatulo ali kuhalnico ter dobro premešamo, da se vsa čokolada raztopi in s smetano poveže v gladek ganaš. Pet žlic ganaša damo na stran, preostalo pa vlijemo v pekač. Tart damo v hladilnih za 30 minut. Ko se preostali ganaš malenkost ohladi, ga stepemo in nadevamo v dresirko. Po 30 minutah vzamemo tart iz hladilnika in ga okrasimo s stepenim ganašem. Gor postavimo še jagode in čokoladno dekoracijo ter ohladimo za vsaj štiri ure, še boljše čez noč. Pred postrežbo potresemo z malo grobe soli; ta bo dvignila okus čokolade.
Recept je pripravila Anja Fir.