Vložene hruške v dišečem sirupu
SESTAVINE
- 2 kg čvrstih hrušk
- 1,2 l vode
- 200 g sladkorja
- 4 žlice limoninega soka
- 1 strok vanilije ali 1 cimetova palčka (po okusu)
Steklene kozarce in pokrovčke temeljito operite in sterilizirajte z vrelo vodo. Pečico segrejte na 150 °C (klasična, ne ventilatorska nastavitev). V večjem loncu zavrite vodo, dodajte sladkor in limonin sok. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Po želji dodajte razpolovljen strok vanilije ali košček cimetove palčke. Hruške olupite, razrežite na četrtine in odstranite peščišče. Rezine nato tesno zložite v sterilizirane kozarce. V vsak kozarec lahko dodate košček vanilije ali cimeta.
Hruške prelijte s toplim sirupom, in sicer do približno 2 cm pod robom kozarca. Nato kozarce dobro zaprite s sterilnimi pokrovčki. Pekač obložite s kuhinjsko krpo ali papirnatimi brisačami. Nanjo postavite zaprte kozarce tako, da se ne dotikajo. Prilijte vročo vodo do višine približno 2 cm. Ko pečica doseže 85 °C (lahko uporabite termometer), pasterizirajte hruške 30–35 minut. Po koncu sterilizacije pečico izklopite in kozarce pustite v njej, da se počasi ohladijo. Popolnoma ohlajene kozarce shranite v temen in hladen prostor. Tako pripravljene hruške se v sirupu obdržijo vsaj 6 mesecev, pogosto tudi dlje.
Namig: odlično se podajo k vaniljevemu sladoledu, siru ali kot dodatek prazničnim sladicam.