PAMETNI NAKUP

Chardonnay

slovenski izdelek

3,49
za l 4,65 €

Poreklo

Vinorodni okoliš Vipavska dolina je eden izmed štirih okolišev vinorodne dežele Primorske. Razprostira se med hribovjem Nanos na vzhodu ter Krasom in Trnovskim gozdom severno in južno. Na zahodu je odprt proti Furlanski nižini in je s tem deležen ugodnega mediteranskega vpliva. Zasajenih je okoli 2.100 ha vinogradov z nadmorsko višino med 45 in 300 metri. Za Vipavsko dolino so značilna vina s prefinjeno elegantno cvetlico. Vina so po okusu harmonična, sadna in elegantna. Bele sorte, ki so po večini nasajene v tem okolišu, so: zelen, pinela, sauvignon, chardonnay, rebula, laški rizling, malvazija, sivi pinot, rumeni muškat, rdeče sorte pa so: merlot, barbera, cabarnet sauvignon, cabarnet franc in druge, manj zastopane. Poleg sortnih vin lahko okušamo tudi bele in rdeče zvrsti.

Izgled

Slamnato rumene barve z zlatimi odtenki. Na nosu se odkrivajo sadne note breskve, limone, zrelega jabolka, hruške, tropskih sadežev in cvetne, belo cvetje, rumena vrtnica. V ustih je vino suho s prijetno kislino, zaznavno mineralno, uravnovešeno in elegantno.

Stopnja alkohola

13,5% vol.

Temperatura postrežbe

11-13°C

Hrana

Pečeno belo meso (perutnina), ribe na žaru, kompleksnejše rižote, testenine (lahko z bolj strukturnim omakami na osnovi masla), nekoliko bolj zreli siri.

Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.