PAMETNI NAKUP

Merlot

slovenski izdelek

4,79
za l 6,39 €

Poreklo

Vinorodni okoliš Goriška brda leži med Vipavsko dolino, Furlanijo in Alpami. Tla tega okoliša so zelo bogata zaradi oceanske sedimentacijske mase. Ob odtekanju morja so ostale plasti fliša (opoka), apnenca in peščenjaka. Klima je specifična – prepleta se vpliv predalpskega in sredozemskega podnebja. Preplet vseh dejavnikov in skrb vinogradnikov dajeta izjemna vina z izrazito sortno cvetico, umerjeno svežino, s sadnim okusom, z mineralnostjo (tal) in bogatim izvlečkom. Najbolj zastopane bele sorte so: rebula, chardonnay, sauvignonasse (včasih tokaj), sauvignon, sivi pinot, pikolit. Rdeči sorti, ki sta zasajeni v večji meri, sta merlot in cabarnet sauvignon.

Izgled

Vino je srednje globoke rubinaste barve, s povečano gostoto. Pojavijo se: široka množica vonjav, zreli gozdni sadeži, črna češnja, kuhana sliva, lepo se odkrivajo tudi začimbe in dišavnice ter cvet rdeče vrtnice in vanilje. Po okusu je vino precej sveže, tanini so dodobra omehčani, sočni in harmonični s polnim telesom in z daljšim zaključkom.

Stopnja alkohola

13% vol.

Temperatura postrežbe

12-14°C

Hrana

Rdeče meso, pripravljeno na različne načine, divjačinska perutnina v bogatejših strukturnih omakah, ne dolgo zorjeni stejki na žaru, zreli trdi siri.

Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.