PAMETNI NAKUP






Z Minioni odkrij sezonsko sadje ali
zelenjavo in spoznali njihove lastnosti

🍏🍌🥕🍅🍓🫑

Fruit Sounds

V sodelovanju z Veridiano Ramino

O zdravi in uravnoteženi prehrani pogosto poslušamo,
ampak ali veš, kaj to pomeni?
Najboljše ti to lahko razložim, če uporabim dve izjemno
praktični orodji: prehransko piramido in zdrav obrok.



Začnimo pri dnu

Na dnu piramide so tiste prehranske in neprehranske
navade, brez katerih bi se preostali del piramide sesul.
Mi pa tega nočemo, mar ne?

Te navade so nosilni stebri piramide:

• Pij vodo
• Gibaj se
• Privošči si dober spanec
• Upoštevaj letne čase

Živila, ki jih uživamo vsak dan

• Zelenjava
• Sadje
• Žitarice
• Mlečni izdelki
• Oreščki

Živila, ki jih uživamo tedensko

Nahajamo se v višjem delu piramide, v katerem najdemo
živila, ki jih je smiselno uživati tedensko. To so vsa živila, ki so
glavni vir beljakovin:
• Stročnice
• Ribe
• Meso
• Jajca
• Siri
• Ne pozabimo na gomolje in krompir, ki so odličen vir
ogljikovih hidratov.

Živila, ki jih uživamo občasno

Na vrhu piramide so živila, ki jih ne bi smeli jesti vsak dan.
• Sladice
• Ocvrte jedi, slani prigrizki, ocvrt krompir
• Sladkane pijače in sadni sokovi



Kako sestavimo zdrav obrok?

1. Približno polovico krožnika namenimo sezonski
zelenjavi.

2. Približno četrtino krožnika naj pri obeh obrokih
zapolnijo različni viri ogljikovih hidratov.

• Pšenica
• Žitarice v zrnu
• Kruh
• Drugi pekovski izdelki
• Polenta iz koruzne ali ajdove moke
• Krompir

3. Preostala četrtina naj bo namenjena virom
beljakovin, pri čemer skladno s pogostostjo uživanja, ki
je prikazana v piramidi, izberemo naslednja živila:

• stročnice
• ribe, mehkužci in raki
• meso
• suhe mesnine
• sveži in starani siri

4. Maščobe: eno žlico ekstra deviškega oljčnega olja si
raje dodaj med jedjo, lahko pa uporabiš tudi suho sadje
ali semena.
Sadje lahko zaužiješ po obroku, vendar v majhnih
količinah, saj boš mogoče že sit. Svetujem ti, da zaužiješ
2–3 porcije različnih vrst raznobarvnega sadja dnevno;
privošči si ga ob različnih urah (pri zajtrku, kot prigrizek, po
večerji).



JABOLKO

Od vseh vrst sadja, ki pride na naše mize, je
jabolko gotovo med tistimi, katerih navedbe
se skozi čas najpogosteje pojavljajo v
različnih virih: spomnimo se jabolka Adama
in Eve, jabolka, ki ga je Paris podaril Afroditi,
tistega, ki je padlo na Newtonovo glavo, ter
nazadnje jabolko Steva Jobsa.
Nekateri imajo raje zelena, drugi rdeča, spet tretji pa zlata
jabolka. S toliko različnimi vrstami se za vsak okus nekaj najde,
saj je okus ljudi, ko govorimo o jabolkih, zelo različen.
Ker so jabolka sočna in polna vlaknin, nas dobro nasitijo. (Si
vedel, da dlje kot žvečiš svoj grižljaj, prej boš občutil sitost?).
V jabolkih so prevladujoče vlaknine pektini, ki se nahajajo v
pulpi, še več pa jih je v olupku. Zanimivo je, da nam ravno ti
pomagajo zgostiti marmelado. Vsako jabolko je dober vir
vitamina A, ki pripomore k zdravju kože in oči, vitamina C, ki
blagodejno vpliva na imunski sistem, obenem pa jabolko
vsebuje veliko mineralov, kot so: kalij, kalcij
in železo.
Kosila ali večerje skleni s prijetno
hrustljavim in svežim jabolkom, s katerim si
boš na naraven način »očistil« zobe, obenem
pa ti bo jabolko dalo dovolj sladkobe, da ne
boš več imel potrebe po sladici. Jabolko je
resnično vsestranski sadež v kuhinji. Ko
boš preizkusil naše recepte, brez jabolka
preprosto ne bo šlo več.



KORENJE

Korenje je plod sprave: oranžno, sveže in hrustljavo,
primerno za številne slane in celo sladke recepte. Ali
si vedel, da obstaja tudi vijolično, rdeče, rumeno in
belo korenje?
Korenje je bogato z vodo, vlakninami in z
antioksidanti. Med vrtninami je najpomembnejši
vir betakarotena, predhodnika vitamina A. Prav
zaradi betakarotena ima tako živo barvo in tako
blagodejno vpliva na naše zdravje.

V obilici spomladanskega in poletnega sonca pomaga zaščititi
naše oči in kožo. Med mineralnimi solmi vsebuje korenje največ
železa, kalcija, magnezija in cinka.
Otroci običajno obožujejo korenje, zato ga lahko med čakanjem
kosila ali večerje uporabimo za blaženje lakote.
– Zaužiješ ga lahko kar tako ali pa
korenček olupiš ali dobro opereš in
oščetkaš ter narežeš na palčke.
Palčke pomočiš v omako, ki jo
pripraviš tako, da dobro zmešaš
žlico olja, žlico jabolčnega kisa in
žlico gorčice.
– Če korenček naribaš, ga lahko
obeliš z malo limoninega soka, soli
in olja ali s klasično vinaigretsko
omako.
Če si želiš presenečenja, pa te
vabimo, da za družino pripraviš
naslednje recepte.



PAPRIKA

Paprike dajejo barvo in okus poletni
sezoni ter pomagajo zaščititi
našo kožo pred sončnimi žarki.
So pisanih barv: rumene, rdeče in
zelene, vendar imajo kljub temu zelo
podobne hranilne lastnosti. Paprika
je sezonska zelenjava z vlažilnimi in
antioksidativnimi lastnostmi.

Je polna vitamina C in vitamina A. Tako kot korenje tudi ta
zelenjava prispeva k zdravju naše kože in oči. Pod olupkom
paprika skriva zelo uporabno snov z nekoliko zapletenim
in s smešnim imenom. To je kapsaicin, ki se ponaša s
protibakterijskimi in protivirusnimi lastnostmi.
Papriko lahko postrežemo tudi surovo, narezano na palčke.
Njene žive barve bodo poživile preostalo surovo zelenjavo.
Lahko pa jo poskusite uporabiti v naslednjih receptih.



PARADIŽNIK

To je sadje (da, ali si vedel, da je sadje?), ki
ga zaradi izjemnega okusa, pisanih barv in
dobrih lastnosti nikoli ne gre podcenjevati.
Obstaja na stotine različnih sort, od
majhnih češnjevcev ali datljevcev do velikih
volovskih src, v najrazličnejših barvnih
odtenkih, od rdečih do rumenih in celo črnih.

Rdeči, rumeni, okrogli, podolgovati: na voljo so paradižniki
različnih oblik in barv, prav za vse okuse. Katere imaš najraje ti?
Med vsemi lastnostmi gotovo najbolj izstopa vsebnost
antioksidantov. Čemu služijo antioksidanti?
Za zaščito našega telesa pred boleznimi.
Najpomembnejši paradižnikov antioksidant se imenuje
likopen. Poleg tega je paradižnik res bogat z vitaminom C,
vitaminom A in z vitaminom E ter dobro založen z mineralnimi
solmi, kot so: kalij, natrij, magnezij in kalcij.
Paradižnik je klasika italijanske kuhinje. Kolikokrat si že
jedel testenine s paradižnikovo omako?
Verjetno neštetokrat, zato je zdaj čas, da za
spremembo poskusiš še druge jedi, v
katerih kraljuje paradižnik.



JAGODA

Kako smešne so jagode: rdeče,
okroglaste z zelenim klobukom.
Prihod jagod pomeni pravi začetek
pomladi: mnogi od nas se resnično
razveselimo košarice teh sezonskih
dobrot.

Jagode imajo zavidljive lastnosti; bogate so s snovmi,
ki pripomorejo k boljšemu delovanju našega telesa in
ohranjanju zdravja.
Ker so sestavljene iz 90 % vode, so zelo osvežujoče,
obenem pa bogate z vlakninami in mikrohranili. Med
vitamini imajo največ vitamina C, vitamina A in tudi
folne kisline (B9). Med mineralnimi solmi izstopata kalij
in magnezij.
Jagoda je tako dobro sadje, da ne potrebuje posebne
priprave, vendar pred zaužitjem jagode vedno dobro
operi s tekočo vodo, da odstraniš vse, kar nanje
ne sodi. Lahko jih ješ kar tako, jih streseš
v skodelico sveže stepene smetane ali
pa iz njih pripraviš naslednje recepte,
ki bodo že tako okusnim jagodam dali
piko na i.



BANANA

Sadje je nepogrešljivo v naši prehrani,
saj vsebuje vitamine, ki so pomembni
za obrambo organizma in zdravje
črevesja. Tudi banana je s svojim
sladkim in z vedno cenjenim okusom
sadež, ki ga ne gre podcenjevati.

Vsebuje veliko mineralnih soli, predvsem kalija in magnezija,
ki ju je treba nadomestiti po telesni aktivnosti. Zaradi tega je
banana odličen prigrizek po športu. Je zelo nasitno sadje, ki
vsebuje veliko vitaminov, zlasti vitaminov skupine B, kot je B2,
koristnih za zdravje kože, las in nohtov.







Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.

Ta stran uporablja piškotke, tudi tretjih strani, za pošiljanje oglaševanja in storitev v skladu s tvojimi preferencami.