PAMETNI NAKUPTočenje vina

Točenje in strežba vina, ki ju izvajajo sommelieri, natakarji ali gostinci v restavracijah, vinskih barih ali na posebnih dogodkih, sta pomembna procesa. Ta procesa zahtevata poznavanje vina, spretnosti pri ravnanju s steklenico in posebne tehnike strežbe, da se gostom zagotovi najboljša mogoča izkušnja pitja vina. Tu je nekaj ključnih korakov in načel pri točenju in strežbi belega ali rdečega vina normalnega letnika.

Ko se sommelier in naročnik dogovorita, katero vino se bo postreglo, se najprej izvede predstavitev vina. To sommelier stori tako, da pristopi do gostove leve strani, steklenico drži v levi roki z etiketo, ki je obrnjena proti gostu, ter gostu pove najmanj sorto vina, letnik, proizvajalca, vinorodni okoliš ali deželo ter sladkorno stopnjo, ki je izražena kot suho, polsuho, polsladko ali sladko. Če želi naročnik več informacij, jih mora od sommeliera tudi dobiti.

Preden vino natoči v kozarec, je treba steklenico vina strokovno odpreti. Pri tem opravilu sledi naslednjim korakom.
Z nožkom odpirača zareže kapico pod vratom steklenice in jo odstrani. Svedrasti del odpirača nasloni na vrat steklenice, tako da konico spirale zapiči v sredino zamaška. Odpirač zavije v zamašek, vendar pri tem pazi, da ne prebode dna zamaška. Zamašek s previdnostjo izvleče in se trudi, da ne pride do poka. Zamašek vedno povonja, da ugotovi, ali diši naravno in zdravo. S tem dejanjem preveri ustreznost vina.

Sommelier ima pravico in dolžnost, da preveri ustreznost vina, tako da vino pred postrežbo tudi poskusi. Če je primerno, najprej natoči vino naročniku, da ga poskusi še on, in počaka na njegovo dovoljenje za nadaljnjo strežbo. Vino toči pri mizi, tako da je kozarec na mizi. Steklenico drži v desni roki za dno z vsemi prsti; etiketa mora biti obrnjena proti gostu. Vino vedno nataka počasi in mirno, brez naslanjanja steklenice na rob kozarca. Vino gostu nataka z desne strani.

Pri točenju penečih se vin lahko kozarec vzame tudi v desno roko, z levo drži steklenico in ga natoči pod kotom 45 stopinj.

Zelo pomembna je tudi uporaba kozarcev.

Za rdeča vina uporabimo kozarec z večjim volumnom. V osnovi rdeča vina potrebujejo več prostora, da se arome sprostijo.

Za bela vina uporabimo kozarec z manjšim volumnom, če govorimo o svežih vinih. Kozarec z večjim volumnom uporabimo, kadar postrežemo bolj strukturna bela vina.

Za peneča se vina uporabimo podoben kozarec kot pri svežih belih. Pred leti smo stregli penino v kozarcu, ki je ozek in visok ter mu pravimo fluta. Danes pa je trend, da postrežemo peneča se vina v nižjem kozarcu z bolj trebušasto obliko.Vir:

  • lasten
  • sommelier 2. stopnje (interno delovno gradivo)

Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.