Bučna rižota
SESTAVINE
- 300 g buče
- 2 skodelici riža
- šalotka
- 1 dl belega vina
- 50 g naribanega Pecorina
- 2 žlici smetane za kuhanje
- kocka zelenjavne jušne osnove
- 20 g masla
- pest mladega sira
- balzamična glazura
- sol
- poper
- olivno olje
- muškatni orešček
Bučo olupimo, narežemo na kocke, naoljimo, solimo in pečemo v pečici na 200 stopinj Celzija, in sicer 20 minut. Ko je buča pečena, jo lahko pretlačimo z vilicami, če želimo bolj rustikalno rižoto s koščki buče, ali pa spasiramo, da dobimo pire. Na olju prepražimo nasekljano šalotko. Ko postekleni, dodamo riž in ga dve minuti pražimo. Zalijemo z vinom in počakamo tri minute, da se pokuha. Zelenjavno kocko prelijemo z vrelo vodo. Ko riž vpije vino, začnemo zalivati z zelenjavno osnovo. Rižu dodajamo po zajemalko osnove, počakamo, da jo vpije, in nato zalijemo z naslednjo zalivalko. Postopek ponavljamo 10 minut, dokler riž ni skoraj kuhan. Ko je še malce na zob, mu dodamo bučni pire, poper in nariban muškatni orešček ter dobro premešamo. Dodamo še Pecorino in smetano za kuhanje ter umešamo, da se vse poveže. Na koncu dodamo še košček masla. Takoj razdelimo na krožnike, posujemo z mladim sirom in pokapamo z balzamično glazuro.
Recept je pripravila Anja Fir.