Nabodala z glazuro in bučno kremo
SESTAVINE
- 400 g stejka
- sol
- olivno olje
- 2 žlici sladkorja
- 2 dl cabetnet saivignona
- sok polovice pomaranče
- 300 g buče
- žlica pekoče omake
- 50 g masla
- 2 žlici kremnega sira
- 2 žlici limoninega soka
- pest orehov
- 2 dl vode
- 3 žlice medu
- noževa konica cimeta
- noževa konica čilija v prahu
Stejk vzamemo iz hladilnika in ga temperiramo – pustimo, da se segreje na sobno temperaturo. Bučo narežemo na kocke, pokapamo z olivnim oljem in s soljo ter pečemo na 180 stopinjah C 30 minut, oziroma dokler se ne zmehča. Ko je pečena, jo zalijemo s stopljenim maslom in S paličnim mešalnikom zmiksamo v kremo. Dodamo pekočo omako, limonin sok in kremni sir, poskusimo in po potrebi dosolimo. Ohladimo. Sladkor damo v kozico in ga na nežnem ognju segrevamo, dokler ne začne karamelizirati. Dodamo rdeče vino in pomarančni sok ter kuhamo, dokler se ne reducira in nastane gosta omaka – to bo naša glazura.
V vodo dodamo med, cimet in čili ter orehe in segrejemo do vretja. Pustimo, da voda povre. Damo jih na peki papir in v pečico za 10 minut na 180 stopinj C, da se osušijo in karamelizirajo. Ko se ohladijo, jih nasekljamo. Stejk narežemo na koščke, manjše kot dolžina ražnjiča, in jih nabodemo na ražnjič. Solimo in naoljimo ter pečemo na žaru (ali ponvi) minuto na vsaki strani. Premažemo z glazuro in pustimo na toplem. Na krožnik damo bučno kremo in ražnjiče, ki jih posujemo s karameliziranimi orehi.
Recept je pripravila Anja Fir.