Polnjeni lignji na žaru
SESTAVINE
- 4 srednje veliki lignji
- sredica kruha
- sesekljan peteršilj
- žlica naribanega sira Pecorino
- ekstra deviško olivno olje
- sol in poper po okusu
- suho belo vino
- strok česna
Lignje najprej operemo in po potrebi očistimo. Lovke drobno sesekljamo, dodamo kruhovo sredico, sesekljan peteršilj, Pecorino in po želji tudi sesekljan strok česna. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo celoten strok česna, da zadiši. Nato dodamo nasekljane lovke in jih na hitro popražimo. Ko rahlo porjavijo, prilijemo malo belega vina in pustimo, da izpari. Mešanico preložimo v skledo, dobro premešamo z drugimi sestavinami in po potrebi prilagodimo okus. S pripravljeno maso napolnimo telesa lignjev - ne preveč, saj se bodo med peko skrčili. Odprtine zapremo z zobotrebcem. Žar pripravimo za neposredno peko na močni žerjavici. Lignje spečemo z obeh strani, dokler ne postanejo lepo zapečeni in hrustljavi na površini.