Riževa mojstrovina – dialog kontrastov
SESTAVINE
- 200 g črnega riža Amo Essere Eccellente iz Eurospina – Riso Venere
- 600 ml zelenjavne osnove
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 zelena paprika
- 100 g edamame fižola (ali zelene soje)
- 1 manjša rdeča čebula
- sok 1/2 limete
- sok 1/2 limone
- sol po okusu
- ščepec kajenskega popra
- 1 večji koromač
- 2 žlici oljčnega olja
- sok 12 pomaranče
- 1/2 čajne žličke zdrobljenih semen koriandra
- ščepec soli
- 1/2 čajne žličke rjavega sladkorja
- 4 fileji skuše (približno 150 g vsak)
- ekstra deviško oljčno olje za pokapljanje
- sveža kreša ali mikro zelenje za okras
Črni riž Riso Venere skuhamo v zelenjavni osnovi približno 15 minut oziroma do mehkega, a še rahlo čvrstega zrna. Ohladimo. Paprike narežemo na majhne kocke, edamame skuhamo v rahlo slanem kropu (3-4 minute) in ohladimo, čebulo drobno sesekljamo. Vse sestavine zmešamo z rižem, dodamo sol, limetin in limonin sok ter ščepec kajenskega popra za rahlo ostrino. Olupimo koromač, odstranimo trda stebla, narežemo na tanke lističe in mariniramo z oljčnim oljem, pomarančnim sokom, koriandrom, soljo in rjavim sladkorjem. Fileje skuše po potrebi očistimo in rahlo popečemo na koži (2-3 minute na strani kože, 1 minuto na drugi strani). Na krožnik položimo plast črnega riža, dodamo mariniran koromač in file skuše. Zaključimo z nekaj kapljicami oljčnega olja in potresemo s svežo krešo.
Uživajte v receptu, ki povezuje okuse, barve in teksture v popolno celoto, pravo riževo umetnost. Recept je pripravil chef Gregor Stare iz hotela Four Points by Sheraton Ljubljana Mons ob priložnosti večerje na gala dogodku Superbrands Slovenija 2025.