Riž z lososom in brokolijem
SESTAVINE
- 120 g belega riža
- 250 g lososa
- 250 g brokolija
- večji por
- polovica rumene paprike
- polovica rdeče paprike
- mlada čebula
- sojina omaka
- košček ingverja
- strok česna
- košček masla
- olivno olje
- sol, poper
Riž skuhamo v osoljeni vodi in ga odcedimo. Nekaj tekočine shranimo. Lososa narežemo na manjše kocke velikosti približno 1,5 cm. V vroči ponvi ga na hitro opečemo z vseh strani in vzamemo iz ponve. Ponev obrišemo in na nekaj kapljic olja prepražimo nasekljan por, ki ga malo posolimo. Ko se por na pol zmehča, dodamo na kocke narezano papriko, cvetove brokolija, naribana ingver in česen, poper ter na vročem ognju pražimo 3–4 minute. Prilijemo nekaj žlic tekočine, v kateri se je kuhal riž in 2–3 žlice sojine omake. Nato dodamo pečenega lososa. Pogrejemo in previdno premešamo. Riž na hitro prepražimo na koščku masla in popopramo. Na ogret krožnik položimo zajemalko riža in ga prelijemo s pripravljeno omako. Po okusu dodamo sojino omako. Na vrhu posujemo z nasekljano mlado čebulo. Jed lahko postrežemo takoj ali jo zaužijemo hladno kot obrok na delovnem mestu.
Recept je pripravila Helena Okorn, mag. farm., nutricionistka