PAMETNI NAKUP

Svinjski file s kavo

4 osebe

SESTAVINE

  • 650 g svinjskega fileja
  • 1 čebula
  • 1 košček masla
  • 1 žlica kave v prahu
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlički dimljene paprike
  • 1 kozarec mleka
  • 2 skodelici skuhane kave
  • 2 vejici rožmarina
  • sol in poper
  • Krema
  • 2 žlici sveže smetane
  • 1 žlička soli
  • 1 ščep popra
  • Krompirjeva krema
  • 600 g krompirja
  • 1 žlička smetane
  • sol in poper

Pripravimo suho marinado – na krožniku kavo zmešamo s sladkorjem, papriko in večjim ščepcem soli. File močno natremo s suho marinado, ga ovijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 30 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.

Nato čebulo popražimo na koščku masla in olivnem olju, ki mu dodamo vejico rožmarina, ter k temu dodamo svinjski file. Meso popečemo v ponvi. Ko je ena stran mesa dobro zapečena in lepe barve, meso obrnemo in enakomerno popečemo še na drugih straneh. Nato prelijemo z mlekom.

File damo v pekač skupaj z omako. Pečemo, dokler temperatura v notranjosti ne doseže 63 °C (pribl. 15–20 minut, odvisno od velikosti fileja).

Ko je meso pečeno do polovice, dodamo 2 skodelici kave. Če se je posušilo, dolijemo nekaj vode.

Na koncu posolimo in popramo, meso vzamemo s pekača, ga pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.

Omako pripravimo tako, da fond od pečenja fileja uporabimo za kavno omako, ki ji dodamo malo smetane. Če je ostalo zelo malo tekočine, prilijemo še eno skodelico kave. Omako nekaj minut pokuhamo na zelo nizkem ognju, da se nekoliko zgosti.

Omako lahko zmešamo s paličnim mešalnikom, da postane gladka in kremasta. Pustimo počivati.

Krompir olupimo in ga kuhamo v večji količini soljene vode,

da se zmehča – približno 20–25 minut ali v parni pečici za približno 15 minut pri 100-% vlažnosti.

Z mešalnikom zmešamo skupaj z žličko smetane in malo popopramo.

Postrežemo toplo.

 

Svinjski file s kavo
White e Fresh

Don Jerez

Kave in kavni nadomestki za dobro jutro ter začimbe za vse jedi.

Nasvet

Pri pripravi recepta uporabite KAVO CUOR D’AROMA

Don Jerez

Najnovejši recepti

Pripravili smo jih za vas in komaj čakamo, da vas vidimo pri delu!

Tudi vi se preizkusite v kuhinji in ustvarite najokusnejše jedi z izdelki Eurospin, ki so vam najbolj pri srcu.
Pričakujemo vaše stvaritve!

ODKRIJTE VSE

Profiterol krofi z marelično marmelado

VEČ

Vzhajani flancati

VEČ

Krofi

VEČ

Nonine štravbe oz. flancati

VEČ

Ocvrte miške z rozinami

VEČ

Nonina koruzna ocvirkovca

VEČ

Ameriški krofi

VEČ

Pustni piškoti

VEČ
Delite z nami svoj najljubši recept, ki ste ga ustvarili z uporabo izdelkov Eurospin!
POŠLJITE NAM SVOJ RECEPT
Prosimo potrdite, da ste prebrali določila o varstvu osebnih podatkov in da se z obdelavo Vaših osebnih podatkov strinjate.
ODPIRANJE NOVIH TRGOVIN
27 December 2019
Ljubljana
Cesta na Brdo 109
Išči do:

Prijavite se na Newsletter

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh novostih družbe Eurospin.

Ta stran uporablja piškotke, tudi tretjih strani, za pošiljanje oglaševanja in storitev v skladu s tvojimi preferencami.