Orada z omako puttanesca
SESTAVINE
- večja orada
- olivno olje
- sol
- poper
- sladkor
- 400 g češnjevega paradižnika (v konzervi)
- 3 fileji inčunov (vloženi)
- žlica kaper
- 2 stroka česna
- pest oliv
- 0,5 dl belega vina
- 3 vejice peteršilja
Orado osušimo in sfiliramo. Vsak file nežno solimo z obeh strani. Za omako najprej na dobrih dveh žlicah olivnega olja prepražimo česen in inčune. Ko zadiši, dodamo kapre in olive ter pražimo še minuto. Zalijemo z vinom in počakamo, da izpari. Dodamo češnjeve paradižnike, zmanjšamo ogenj in kuhamo 10 minut. Po desetih minutah s kuhalnico nežno razdrobimo paradižnike, da zgostijo omako in se v njej raztopijo. Solimo, popramo in dodamo malce sladkorja. Poskusimo in po potrebi še začinimo. Orado popečemo na olju – najprej s kožo navzdol. Ko jo damo na ponev, pritisnemo na file, da se koža ne skrči. Tako pečemo tri minute, nato obrnemo in pečemo še minuto na drugi strani. Peteršilj nasekljamo na tanke lističe. V krožnik damo dobro zajemalko omake, nanjo položimo file orade, pokapamo z olivnim oljem in posujemo s peteršiljem. Zraven se prileže polenta ali pa vse skupaj pomažemo s kruhom.